Marraskuussa tuskailin sitä, että opintotuki ei meinaa riittää elämiseen kun rahat on koko ajan vähissä. Parin päivän päästä postiluukusta kolahti kirje, joka kertoi opintotuen päättyvän osaltani, koska olin nostanut kaikki tukikuukauteni. Jahas, milläs rahalla sitä sitten maksetaan vuokra ja ruoka?

Aloin selvittelemään toimentulotuen hakemista. Mielestäni on käsittämätöntä, ettei toimeentulotukea voi hakea netissä – niin kuin Kelan kaikkia tukia voi. No, printtasin lomakkeita pinon ja niitä täytin, klikkailin verkkopankista menneiden kuukausien tiliotteita ja printtailin niitä, hain opiskelutodistuksen koululta… Toimeentulotuen edellytyksenä on, ettei mitään rahaa ole itsellä säästössä missään. Mites se sitten suhtautuu vaalikampanjan rahoihin? Kävin toimistossa kysymässä asiasta, mutta varmaa tietoa ei ollut. Minulla on myös yksi tili, joka on avattu kun synnyin ja kyseisellä tilillä on jonkin verran rahaa, mutta en itse saa rahaa ulos tililtä koska pankkikirja kyseiseen tiliin on kadonnut. (Tili siis näkyy verkkopankissani, mutten voi sitä käyttää tai saada tililtä rahoja.)

Tilannetta ihmeteltyäni totesin, että selvittelyprosessi on hankalaa. Ja epämääräisen tilitilanteen (vaalirahat ja tili, jonka rahoihin en pääse käsiksi) vuoksi totesin, että helpompaa minulle on mennä töihin tekemään joitain työtä kuin selvitellä kaikki asiat tukien saamista varten. Erään tutun kautta löytyikin duunarihommia, mikä oli todella positiivinen yllätys. Samaan aikaan hain myös koko ajan oman alan töitä – joko lopputyöpaikkaa tai muuten vain oman alan töitä – mutta positiivisia vastauksia yrityksistä ei kuulunut.

Pelastava onnenkantamoinen oli se, että sain joulukuun alussa useamman sata euroa veronpalautusta. Muuten olisi ollut todella tukalat oltavat. Niillä euroilla selvisin siihen asti, että ensimmäiset palkat osa-aikaisesta tavaroiden kantamishommasta tulivat tilille.

Olen tehnyt jonkinlaista palkkatyötä noin 15-vuotiaasta lähtien ja olen siitä asti pitänyt omista raha-asioistani huolta. Kun minun piti hakea yhtäkkiä toimeentulotukea tuntui minusta kuin olisi epäonnistunut elämässäni. Jälkikäteen minua ihmetyttää, että jos tuen hakeminen oli jo minun – korkeasti koulutetun ihmisen, jolla on elämässään kaikki hyvin – mielestäni hankalaa, niin hankalaa ja työlästä se on varmasti niille jotka tukea todella tarvitsevat. Vihreiden ehdottama perustulo on mielestäni erittäin hyvä ratkaisuehdotus tähän ongelmaan – sama raha kaikille riippumatta tilanteesta. Vihreiden ehdottamasta perustulosta löytyy lisää tietoa: http://www.vihreat.fi/perustulo

Onnekseni olen nyt saanut oman alan töitä, eikä duunarihommaa tarvinnut kovin pitkään tehdä. On palkitsevaa päästä tekemään sitä työtä, johon on opiskellut useita vuosia ja jota todella haluaa tehdä ja jossa haluaa kehittyä. On paljon helpompi elää, kun rahapuoli on elämässä kunnossa.